Breng variatie in je voedsel

Groenten leveren vezels, vitaminen en mineralen aan. Wie gezond wil eten, legt best elke dag een portie groenten op zijn bord. Kies regelmatig voor andere soorten, want de hoeveelheid vitaminen en mineralen verschilt van soort tot soort. Kijk naar de kleur van je groenten om variatie te creëren:

  • Donkergroene groenten bevatten meestal meer voedingsstoffen dan lichtgroene of witte. In donkergroene bladgroenten (spinazie, andijvie, boerenkool) en in broccoli zitten naast voedingsvezels ook luteïne en zeaxanthine, die bescherming bieden tegen oogziektes.
  • Oranje en gele groenten zoals wortelen en gele en rode paprika zijn rijk aan betacaroteen, dat de aanmaak van vitamine A bevordert.
  • Rode groenten zoals tomaten bevatten voedingsvezels en lycopeen, dat bescherming zou bieden tegen kanker. Daarvoor bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs.

Hoeveel groenten eet je best?


Peuters (1,5 tot 3 jaar)

50 à 100 gram per dag

Kleuters (3 tot 6 jaar)

100 à 150 gram per dag

Kinderen (6 tot 11 jaar)

250 à 300 gram per dag

Jongeren en volwassenen

300 gram per dag