Groenten wassen en schillen

Als je zelf gaat tuinieren, wil je vooral gezonde groenten op tafel zetten. Ook na het oogsten kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk van je vitaminen geniet. Zo eet je propere, gezonde groenten:

  • Wassen. Voor je zelfgekweekte groenten op tafel zet, kun je ze best eerst wassen in kraantjeswater. Door je groenten goed te wassen haal je stof, vervuilde grond en bacteriën weg.
  • Bladeren verwijderen. Bij kool- en bladgewassen zoals sla of savooikool haal je altijd de buitenste bladeren weg. Vervuilende stoffen stapelen zich op in de buitenste bladeren van je groenten.
  • Schillen of pellen. Knol- en bolgewassen zoals rode bieten, aardappelen en uien moet je altijd schillen of pellen. Ook hier zitten vervuilende stoffen vooral in de buitenste laag: de schil.

Let op:
De meeste schadelijke stoffen, zoals dioxines, pesticiden, pcb’s en lood, kun je grotendeels uit je groenten halen door ze te wassen, schillen of pellen. Voor sommige stoffen, zoals cadmium, is dat niet het geval. Bij voorkeur tuinier je dus in propere grond, zonder vervuilende stoffen. Voor je een moestuin aanlegt, kun je de kwaliteit van je grond controleren.