Hoe ziet een goede kippenren eruit?

Kippen zijn makkelijke dieren. Ze zijn al tevreden met een eenvoudig wind- en waterdicht hok en genoeg plaats om te scharrelen. Omdat kippen de hele dag in de bodem pikken, is het belangrijk dat de ondergrond in en rond het hok schoon is. Vervuilde gronddeeltjes die je kippen oppikken, komen immers ook in de eieren terecht. Zorg daarom voor een goede kippenren.

  • Groene bodem: als de scharrelruimte van je kippen begroeid is met dikke graszoden, pikken ze minder gronddeeltjes op.
  • 5 m2 per kip: zoveel scharrelruimte moet je minimaal voorzien. 10 tot 25 m2 per kip is ideaal. Dat lijkt veel, maar kippen scharrelen voortdurend. In een kleine kippenren is het gras meteen weg. Wissel eventueel af tussen twee rennen, zodat het gras kan herstellen.
  • Hok met harde vloer: een kippenhok heeft een droge vloer nodig die je makkelijk kunt poetsen. De kippen moeten natuurlijk wel kunnen scharrelen. Strooi daarom stro, hooi of houtkrullen op de vloer en zet ook de voederbak in het hok.
  • Onbehandeld hout: de beste keuze voor je kippenhok en de paaltjes van je omheining. Hoe minder verf en andere chemische stoffen in de kippenren belanden, hoe beter.