Gezonde tuinmaterialen

Als je je tuin wilt inrichten met plantenbakken, een afsluiting of een tuinhuis, kies dan voor materialen die geen vervuilende stoffen in de grond brengen.

  • Thermisch verduurzaamd hout ondergaat een temperatuurbehandeling waardoor het bacteriën, schimmels en insecten weghoudt.
  • Onbehandeld hardhout is van nature zo hard dat het nauwelijks wordt aangetast. Een bekend voorbeeld is bankirai, een tropische houtsoort. Wie de tropische bossen wil sparen, kiest voor Europees hout zoals tamme kastanje of robinia. Die soorten zijn minder hard dan bankirai, maar ze kunnen goed tegen vocht en gaan veel langer mee dan bijvoorbeeld dennenhout.
  • Plantenbakken en zaaipotjes kun je in elke tuinwinkel kopen. Hou je het liever goedkoop, recycleer dan verpakkingen van voedingsmiddelen. Gebruik nooit verpakkingen van giftige stoffen zoals schoonmaakproducten of pesticiden als plantenbak.

Let op!
Wees voorzichtig met treinbielzen en chemisch behandelde palen. Die kunnen vervuilende stoffen afgeven in de bodem. Laat 50 centimeter afstand tussen je moestuin en alle soorten chemisch behandeld hout. Gewassen met lange wortels, zoals bessenstruiken, plant je nog verder.
Gebruik nooit autobanden als plantenbak: ze geven giftige stoffen af.
Ook producten van asbestcement, zoals golfplaten of bloembakken, zijn heel schadelijk voor de gezondheid. Breng ze voorzichtig (niet breken!) naar het containerpark. Meer info over asbest vind je op www.ovam.be/asbest-1